Domov
    Kategórie
    Košík
    Obľúbené
    Profil

    Blog

    R (1)
    29. 1. 2024
    Umývačka riadu sa rovná čistota

    Na zaistenie dokonale čistéhoriadu je potrebné vybrať správny prostriedokdo umývačky. Na dosiahnutie dokonalýchúčinkovvšetkých čistiacich prostriedkov do umývačky však nezabúdajte ani napravidelné dopĺňaniesolialeštidla. Ochraňujú vášriad aj samotnúumývačku. Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých prostriedkov do umývačky a prečo ich používať? Tablety do umývačky Jednoduché použitie. Kombinujúvšetky prípravky do jedinej tablety- čistiaci prípravok, leštidlo a soľ v jednom. Spravidla obsahujú zložky proti mechanickému poškodeniu skla a zmäkčovače vody,chránia proti korózii a vodnému kameňu. Nedá sa prispôsobiť dávkovanie konkrétnym potrebám, ako je napríklad dĺžka umývacieho cyklu či tvrdosť vašej vody. V prípade tvrdej vody je potrebné pridávať soľ do umývačky viac - tablety obsahujú iba jej štandardizované množstvo. Prášky do umývačky Súcenovo najatraktívnejšie,pretože umožňujú prispôsobiťdávkovanie podľa potreby. Šetriaživotné prostredie. Vyžadujú pridávanie ďalších prípravkov, ako je leštidlo a soľ. Gély do umývačky Ľahké dávkovanie. Obsahujú aktívne odmasťovače, preto súveľmi účinné aj na odolné nečistoty. Ľahko sa rozpúšťajú, a to aj pri nižších teplotách. Sú preto vhodné najmä v prípade kratších programov. Treba ich kombinovať s ďalšími prípravkami, a to so soľou a leštidlom. Snáď najdôležitejší je samotný saponát, ktorý sa stará o čistotu riadu.O žiarivý lesk sklenených pohárov, bielych tanierov a šálok sa zase postará leštidlo. Pôsobí proti usádzaniu kvapiek vody, ktoré by na pohároch vytvorili škaredý sivý povlak.Regeneračná soľ by taktiež nemala chýbať. Odstraňuje vodný kameň aj na ťažko dostupných miestach, čím prispieva k dlhšej životnosti umývačky Nezabúdajte na soli a leštidládo umývačky S príchodom univerzálnych tabliet sa dostali soli a leštidládo pozadia. Na efektívne a správne umývanie riadu v umývačke je však potrebné ich súčasné použitie.Soľ do umývačkyupravuje tvrdosť vody a chráni tak vašu umývačku pred vodným kameňom. V prípade tvrdej vody je jejpoužitie nevyhnutné,a to aj keď používate multifunkčné tablety.Leštidlá dodávajú sklu lesk, obmedzujú vznik škvŕn na skle a pomáhajú k lepšiemu schnutiuriadu.

    R
    29. 1. 2024
    PRILEPENIE POTRAVÍN NA RIADOCOCH? Tipy a triky od nás.

    Ak už nie ste vo varení nováčik, ale varíte už dlhšie, potom viete, koľko času si vyžaduje zvládnutie akéhokoľvek pokrmu. Každý recept má inú zmes ingrediencií, iný spôsob varenia a niekedy aj rôzne textúry, ktoré musíme pri varení dosiahnuť. Keď však budeme skúšať a experimentovať, tento proces sa nám bude čoraz viac dariť. Určité veci nás však stále občas rozčuľujú. Jednou z nich je prilepovanie jedla na dno hrncov či na panvicu. Vieme, že vždy, keď sa to stane, nastáva problém pokrm odstrániť, teda z panvice alebo z hrnca ho zoškriabať. Prilepovanie jedla na panvicu či na dno hrnca môže mať niekoľko príčin. A existuje aj zopár gastro tipov a trikov, ako zabrániť pripaľovaniu jedla na panvicu. Prečo sa jedlo lepí na riady, hrnce a panvice?Naše jedlo si doslova vytvára chemické väzby s panvicou. Aby sme tomu zabránili, potrebujeme nejaký druh maziva, napríklad olej alebo maslo, ktoré bude pôsobiť ako nárazník medzi panvicou a jedlom. Ak nárazník nepoužijeme, zvyšuje sa riziko, že sa vytvoria chemické väzby a jedlo sa prilepí. Ako zabrániť pripaľovaniu jedla na hrniec či na panvicu?Voda- Na panvicu z nehrdzavejúcej ocele pri vysokej teplote jednoducho nalejeme niekoľko kvapiek vody, aby sme zabránili pripaľovaniu potravín. Teplota je správna, ak kvapky praskajú a kĺžu po panvici. Potom teplotu znížime na nízky stupeň a nasypeme jedlo na panvicu. Ak sa však kvapky rozpustia, panvica nie je dostatočne horúca. Miešanie- Tento trik je jednoduchý a účinný. Tu je nevyhnutné používať drevenú lyžicu namiesto kovovej. Miešanie kovovou lyžicou v kovovom alebo nepriľnavom hrnci spôsobuje ešte väčšiu eróziu povrchu dna. Preto je potrebnémiešať drevenou lyžicou- av pravidelných intervaloch.Týmto spôsobom určite zabránime prilepeniu jedla na dno alebo povrch akéhokoľvek kuchynského riadu. Predhriatie panvice aj oleja- Panvica aj olej musia byť predhriate, aby sa jedlo neprilepilo na dno. Najprv predhrejem panvicu, potom pridáme olej a dôkladne ho zohrejeme. V primerane zohriatej a vymastenej panvici sa jedlo bude správne variť bez toho, aby sa prilepilo k povrchu. Navlhčenie povrchu- Keď je povrch dostatočne vlhký, jedlo sa neprilepí.Ak používamenapríkladhrniecna prípravu krupicovej kaše, stačí pred naliatím mlieka do hrnca pridať na dno hrnca niekoľko kvapiek vody.Ak používame panvicu, je potrebné zohriať a vymastiť ju. Potom plameň vypneme a na panvicu nalejeme studenú vodu. Opäť panvicu vymastíme (naolejujeme) a nalejeme na ňu cesto. Okorenenie panvice- Ak nepoužívame nepriľnavú panvicu, mali by sme panvicu "ochutiť". A to nehovoríme o soli a korení. Ochutenie panvice znamená vytvorenie ochrannej vrstvy, ktorá môže pôsobiť ako nárazník a zabrániť pripaľovaniu jedla. Ochutenie panvice je veľmi jednoduché. Stačí panvicu potrieť repkovým alebo rastlinným olejom (potrebujeme neutrálny olej s vysokým bodom dymivosti) a vložiť ju na približne 30 minút do rúry s teplotou 220 °C. Tento postup je potrebné niekoľkokrát zopakovať, aby sa vytvorila vrstva. Osušenie potravín- Pri vajciach to samozrejme nie je možné. Ale ak si napríklad jeden večer pred prípravou zmrazených párkov párky rozmrazíte, teda ich vysušíte, neprilepia sa. Vysušením jedla pred prípravou sa znižuje pravdepodobnosť, že sa jedlo prilepí. Ak je jedlo veľmi vlhké, musí sa z povrchu odparovať viac vody, aby vznikol "parný nárazník". Takže čím sú potraviny suchšie, tým lepšie. Varenie pri nízkej teplote- Potraviny sa na nehrdzavejúcu oceľ neprilepia vtedy, keď sa varia pri nízkej teplote. Nerezová oceľ je totiž vynikajúcim vodičom tepla. Aj napriek tomu, že varenie pri nízkej teplote viacerých z nás "nebaví" pretože je zdĺhavé, zbytočne budeme používať najvyššie teploty na sporáku. Riskujeme tým spálenie jedla. Ak milujete rýchlu prípravu jedla na nerezovej alebo aj inej panvici, no nemáte radi drhnutie panvice po skončení prípravy jedla, potom vám môže pomôcťpridanie väčšieho množstva oleja počas prípravy pokrmu. Olej nenalievame len tak na vrch jedla (inak skončíme s mastnou, rozmočenou kašou), ale snažíme sa ho naliať na prázdne miesto na dne panvice alebo hrnca.

    Aké vlastnosti by mal mať kuchynský riad – hrnce pekáče či panvice Delimano (1)
    29. 1. 2024
    Výber správneho kuchynského riadu

    Výber kuchynského riadu Výber riadu do kuchyne dôležitý, varením totiž strávite značnú časť svojho života. To, ako si nakoniec výbavu zariadite, často záleží od počtu ľudí vdomácnosti, ale aj štýlu kuchyne, ceny avlastných predstáv. Či už chceteklasický riad pre štýlovú retro kuchyňualebomoderné riady na elektrický sporák,vponuke sú nespočetné možnosti. Medzi kuchynské potreby patria nasledovné kategórie. Hrnce ako základ kuchynského riadu Hrncesú základnou zložkou každej kuchyne. Kvalitné hrnce jednoducho patria do výbavy, či už ste skúsený kuchár alebo sa do varenia pustíte len raz do roka. Keďže varenie vkaždej kuchyni vyzerá inak, ponuka hrncov je naozaj široká, aby si dokázal vybrať každý podľa svojho najobľúbenejšieho typu varenia:parné hrnce,elektrické hrnce,multifunkčné hrnce,tlakové hrnce,zaváracie hrnce,sady hrncov,hrnce na indukciuamnožstvo ďalších. Čo by to bol za hrniec bez pokrievky.Kvalitná pokrievkašetrí vkuchyni množstvo času pri varení, takže aj elektrickej energie či plynu.Pokrievky si vyberte podľa druhu materiálu aveľkosti obvodu, aby presne sedeli khrncu. Panvice nielen na ázijské pochúťky Kvalitná panvica dokáže veľmi rýchlo pripraviť špeciality rôznych krajín. Pri kúpe panvice sa neoplatí šetriť, ide odlhodobú investíciu do zdravia – kvalitný povrch sa vypláca, apreto si vyberajte najmä podľa materiálu povrchu – napríkladteflónová panvica,keramická panvica,titánová panvica,grilovacia panvicaaďalšie podobné. Vneposlednom rade ofavoritovi rozhodne dizajn idruh ohrevu. Či už preferujeteelektrické panvicealeboklasické panvice, na každej znich dokážete vymyslieť vlastný originálny recept na skvelú delikatesu.Panvice snepriľnavým povrchompatria ktým najobľúbenejším – zabudnite na pripálené či potrhané cesto. Sady ajedálenské súpravy Keď už máte navarené, jedlo treba aj zniečoho podávať –taniere akuchynský servisdokonale doladia dizajn kuchyne, ale aj atmosféru pri spoločnom obede či večeri. Ktanierom už len dolaďte jedálenské príbory. Pri výbere kuchynského riadu nezabudnite ani napoháre ašálky, kvalitná káva či dobrý čaj nikdy nechutia tak dobre ako ztoho najobľúbenejšieho hrnčeka. Kuchynský riad pre pekárov amilovníkov sladkého Skúsení kuchári apekári už vedia, akúformu na pečeniepráve potrebujú. Pokiaľ milujete sladké, ale nikdy sa vám doteraz nechcelo pripravovať doma, kuchynské pomôcky na pečenia vás určite budú inšpirovať. Forma na tortu alebo forma na bábovku, forma na biskupský chlebíček alebo ešte niečo viac originálne, možností na pečenie je neúrekom. Pre nerozhodných mámeplechy apekáče, na ktorých upečiete úplne čokoľvek. Kuchynský riad podľa materiálu Kvalita kuchynského riadu je úzko spojená smateriálom, zktorého je riad vyrobený. Medzi tie najviac kvalitné materiály do kuchyne sa považujú:nerezový kuchynský riad,sklenený servis do kuchyne,oceľové kuchynské pomôcky,silikónové kuchynské nádobyahliníkový riad do kuchyne.